Wie ben ik?

Aafke Floor

Een creatieveling met een groen hart. Ik geniet er van wanneer mijn creaties iets toevoegen aan deze wereld.

Als kind zat ik al graag tussen het hoge gras te mijmeren. Ik hou er van onderdeel te zijn van de natuur.
En als creatieveling, maak ik mooie producten die onze natuur iets te bieden hebben.

Mooie dingen met een betekenis, een verhaal of een boodschap. Dat is wat ik graag maak. Het uitdenken van zo’n product is eigenlijk het allerleukste om te doen. Het moment waarop alles uiteindelijk samenkomt en het idee tastbaar is geworden, dat is zo magisch!

Maar mooie dingen maken, gewoon omdat het leuk is, is niet goed genoeg voor mij. Onze planeet heeft al zoveel ‘mooie dingen’. Dus wat ik maak, moet waarde hebben voor de natuur en de wereld waarin wij leven. Dat kan doordat het product een duurzame boodschap uitdraagt, zoals mijn T-shirts. Of wat dacht je van de bijtjes, die getrakteerd worden op prachtige bloemen wanneer iemand zo’n mooi groeikaartje plant? Alleen dat idee al, maakt mij gelukkig!

Hier lees je meer over hoe ik met mijn werk probeer bij te dragen aan een mooie wereld.

Groen op groen met groen. Materiaal uit de natuur gebruikt als ontwerp, gedrukt met milieuvriendelijke inkt, op restafval (karton) wat bij een uitgeverij vandaan komt.

Aafke Floor maakt de meest prachtige zeefdrukken op de meest duurzame manier.

— Ageda Venema, elkedaggroener.nl

Als moeder van twee jonge kinderen, werkzaam in een groot gezondheidscentrum en als ‘manager’ van ons gezin, was ik mijn eigen ‘ik’ wat uit het oog verloren. Eind 2015 – het jongste kuiken was ondertussen 1,5 jaar – ben ik een kennismakingscursus gaan volgen waarbij 4 druktechnieken aan bod kwamen; steendruk, houtdruk, fotografisch etsen en uiteraard zeefdruk. Van die laatste techniek werd ik erg enthousiast. Het duurde nog bijna een jaar toen ik mijzelf de tijd en ruimte gaf om nog een aantal cursussen te doen. Ik ging ook op zoek naar een ruimte voor mijzelf, waar ik naar toe kon gaan om mooie dingen te maken.

Ik vond het er heerlijk! Mijn eigen plekje waar ik lekker aan het werk kon. Ik probeerde van alles uit, maar liep er tegen aan dat wat in mijn hoofd zat, niet op de zeef kwam. Daarom deed ik in 2019 een cursus illustreren en dat vond ik fantastisch! Lekker ouderwets tekenen en knutselen, dat had ik sinds kind niet meer gedaan. Maar nu ‘mocht’ het weer en ik was vergeten hoe leuk dat is.
Ook oefende ik meer met programma’s als Photoshop en Illustrator, wat nog niet zo gemakkelijk ging. Beide programma’s hebben nog veel geheimen voor mij verborgen, maar ik red mij er steeds beter mee.

Ondertussen was ik in 2018 ook begonnen met schilderlessen. Ik stond verbaasd van wat ik op het doek kwastte en genoot van het lege hoofd wat schilderen mij geeft. Dat mijn schilderjuf ook nog eens een heel fijn mens is waar ik heerlijk mee kan praten, hielp natuurlijk ook mee.

Tegenwoordig combineer ik het illustreren, schilderen en digitaal ontwerpen met zeefdrukken. In het begin was ik nog niet zo gericht op het duurzame aspect, maar toen ik mij daar in verdiepte werd het plaatje helemaal compleet.

In 2020 heb ik mij voorgenomen meer te gaan samenwerken met gelijk gestemden. Dit vind ik niet alleen heel inspirerend, maar ook nog eens gezellig! Hier lees je er meer over.

Deze zeefdruk maakte ik als eerst bij de kennismakingscursus. Hier werd ik verliefd op deze druktechniek en werd mijn creativiteit na 20 jaar weer wakker gekieteld.