Duurzaam werken

Bijdragen aan een mooie wereld, betekent voor mij ook dat ik goed kijk naar wat voor producten ik gebruik. Zo probeer ik iedere keer mijn ecologische voetafdruk weer íetsje kleiner te maken.

Mijn ontwerpen druk ik af op materialen die ‘over’ zijn en anders weggegooid zouden worden, op kringloopartikelen en gerecyclede producten. Bijvoorbeeld op sloophout, snoeihout, tweedehands kleding en gerecycled papier. Het mooiste is al de materialen ook nog eens lokaal zijn gemaakt!
De inkt die ik voor het zeefdrukken gebruik is van Permaset. Zij maken milieuvriendelijke inkten, zonder giftige chemicaliën en dus veilig voor het milieu én voor mij. Deze inkten zijn op waterbasis, waardoor ik mijn materialen zonder chemicaliën kan schoonmaken.

Bij het zeefdrukken begin je altijd met proefdrukken. Je bekijkt dan of de afbeelding goed op het papier komt en of de inkt goed is. Daarvoor hergebruik ik eerdere afdrukken die niet helemaal goed waren of anderszins papier wat al eens eerder gebruikt is. Ik heb een hele la vol!

Ook voor mijn illustraties gebruik ik papier wat duurzaam wordt geproduceerd van het merk FABRIANO. De fabriek staat in Italië en ontwikkelde productieprocessen die het water- en energieverbruik verminderen, evenals productieafval. Ze maken handig gebruik van waterkracht en filteren productiewater 2x voordat het afgevoerd wordt.

Wanneer ik werk met producten die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs bijdragen aan een gezonde omgeving, voel ik mij verbonden met de natuur. – Foto: Aline Sikkema

Naast milieubewust producten maken, let ik ook op de verpakkingen die ik gebruik. Het liefst hergebruik ik het karton. Soms is het gewoon aantrekkelijker als iets in plastic wordt verpakt, dan kies ik voor plastic dat biologisch afbreekbaar is.

Wanneer iets wordt verzonden, bedenk ik hoe ik dat zo duurzaam mogelijk kan doen. In en om Assen bezorg ik zelf op de fiets of eventueel met onze elektrische auto, die is geladen met stroom van onze zonnepanelen. Wordt het toch verstuurd? Dan gebruik ik in plaats van postzegels, codes die via een app gekocht kunnen worden. Die schrijf je vervolgens op de envelop. Dat scheelt productie en transport van postzegels.

Bij het inrichten van mijn atelier, kijk ik altijd eerst of ik middelen tweedehands kan aanschaffen. Zo was mijn belichtings-glasplaat vroeger een bijzettafel die ik bij de kringloopwinkel kocht. Bij het belichtingsproces zou je eigenlijk de zeef d.m.v. vacuüm tegen de glasplaat moeten drukken, ik gebruik het gewicht van oude boeken en LP’s om dit te doen. Werkt hartstikke goed! Verder is al het meubilair tweede-, derde- of zelfs vierdehands!

Hier zie je hoe ik tweedehands materialen gebruik bij het belichten.